Thursday, 10 January 2013

:: TUHAU ::

APAKAH ITU TUHAU?

Tuhau. Nama yang cukup pelik, aneh dan asing bagi sesetengah orang yang tidak mengenali tumbuhan ini. Tuhan merupakan sejenis tumbuhan yang boleh dikategorikan sebagai ulam yang tumbuh meliar di hutan hujan di Kepulauan Borneo. Namun, permintaan terhadap tuhau kini yang semakin meningkat terutamanya dalam kalangan penduduk tempatan menyebabkan ramai yang mengambil alternatif untuk menanamnya.

                   Pokok Tuhau
                            (Credited to: http://princesseryna.blogspot com)
Tuhau atau E. coccinea merupakan panggilan yang popular dalam kalangan masyarakat Kadazandusun dan Murut di Sabah. Tuhan termasuk dalam genus Etlingera(Zingiberaceae) dalam istilah saintifik. Selain itu, tuhau atau juga termasuk dalam keluarga halia. Menurut Axel Dalberg Poulsen (research fellow 2002-03), tuhau juga digunakan dalam masyarakat Kelabit dan Iban di Sarawak. E. coccinea dalam masyarakat Kelabit dipanggil sebagai 'ubu nanung' manakala masyarakat Iban memenggilnya sebagai 'tepus'. 

Tuhau (Credited to: http://mylittleparade.blogspot.com)
TUHAU DAN KEBAIKANNYA 

Umbut tuhau boleh dimakan mentah iaitu sebagai ulam dimakan bersama nasi. Tuhau boleh dijadikan sebagai sambal dengan menghancurnya kemudian dicampur dengan cili padi, garam, cuka/limau dan sebagainya. Selain itu, tuhau juga boleh dimasak bersama ikan masin atau 'salted fish', lada putih (panggilan masyarakat di Sabah) dan sebagainya berdasarkan kepada citra rasa masing. Tuhau dikatakan mempunyai khasiat yang tersendiri iaitu dapat mencuci darah yang kotor, mengurangkan tekanan darah tinggi dan selain daripada itu kandungan seratnya yang sangat tinggi menjadikan tuhau baik untuk kesihatan. Ada juga yang menyatakan bahawa sekiranya seseorang tersesat di hutan, ia tidak akan mati kebuluran dengan memakan tuhau.

Sambal Tuhau, credited to: http://kuaitahir.blogspot.com

 CIRI-CIRI TUHAU
  • Mempunyai bau yang kuat seperti sejenis serangga (kesing) atau seperti bau ketumbar Jawa (cilantro). Terdapat sesetengah yang tidak memakan kerana alasan ini.
  • Mempunyai bunga yang berwarna merah terang.
  • Membiak melalui pecahan rizom atau biji benih.
  • Tumbuh secara meliar.
  • Umbut berwarna putih/kekuningan pudar/ kemerah-merahan/ 'pink'. 
    Jika masyarakat lain di Malaysia berbangga dengan makanan tradisional mereka, mengapa tidak saya. Ianya unik dan tidak akan dijumpai di tempat lain. Kesedaran akan kepentingan untuk memelihara dan menjaga makanan tradisional daripada pupus pada hari ini membolehkan makanan tersebut boleh dikomersialkan dan diketengahkan pada masa akan datang. Saya juga berpendapat bahawa makanan tradisional juga mampu menjadi latar belakang, identiti dan pengenalan sesuatu bangsa dan kaum.  Misalnya, jika kita menyebut tentang Bak Ku Teh, ramai yang akan tahu itu merupakan makanan yang menjadi pengenalan kaum Cina, Kaum India dengan Capati dan Pizza sinonim dengan Itali. Tidak mustahil jika masa akan datang ianya akan menjadi identiti Kaum Kadazandusun.



    2 comments:

    1. Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
      �� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

      1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

      2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

      3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

      4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

      5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

      6) Sepanjang sy kenal ramai pesakit, antara dikalangan kawan-kawan sy juga, pesakit gout pun boleh sembuh dgn cepat , abang sy sendiri minum untuk gout, kalau dlu die bergantung kepada ubat klinik ,sekarang dh sembuh dn gout susah nak dtg dah walau kadang kala ada makan seafood.

      Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

      Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

      ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
      Skg sudah sembuh dari kanser.
      ..........................................................................
      ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
      Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
      Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
      Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
      ………………………………………………………………………....
      ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
      Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
      ..........................................................................
      ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit (GERD) yang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
      Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
      ..........................................................................
      ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
      ..........................................................................

      Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi 017-4687570

      ReplyDelete